|
Chlazení výrobků
Hotové výrobky je nutno pomalu chladit. Choulostivější z tohoto pohledu jsou
výrobky na drátcích, neboť drátek má jinou roztažnost, než sklo.
|
Chlazení je nejdůležitější při teplotách pod pracovní teplotou.
Dokud je sklo plastické, nemůže z něm (logicky) vznikat pnutí. K tomu dochází až když
sklo začíná tuhnout. V tu chvíli se již nezdá, že bychom s výrobkem měli ještě něco
dělat, vypadá již hotový, ale chybí právě tahle důležitá operace. Nevěnování péče
chlazení většinou znamená znehodnocení výrobku tím, že dříve nebo později popraská.
Chlazení můžeme provádět sami tím, že hotovým výrobkem máváme napříč plamenem. Tím mu
dáváme možnost chladnout pomalu, neboť prochází plamenem kde je částečně znovu ohříván.
Začínáme krátkými kmity, které pomalu protahujeme.
Jednodušší možnost je použít k chlazení minerální vatu.
Výrobek trochu ohřejeme v okraji plamene, nebo na staženém plameni, abychom jej celý
rovnoměrně ohřáli. Pak jej vložíme do připravené minerální vaty, kde pomalu chladne.
Nevkládáme tam výrobky příliš horké, vata by se na ně nalepila. Uvnitř je necháme
kompletně vychladnout.
|
|