|
Tavení tyčinky
Základní operace, kdy připravujeme tyčinku k dalšímu použití.
|
Tyčinku nejprve několikerým protažením plamenem (podle její křehkosti) opatrně
ohřejeme. Když již začíná barvit plamen do žluta, můžeme přistoupit k tavení.
Tavení je s uvedenými hořáky pomalé, chce to trochu trpělivosti. Tyčinku
ohříváme v nejteplejším místě plamene tak, aby byla ohřívána těsně před koncem.
Tyčinkou neustále (ale stačí pomalu!) otáčíme, a vyrovnáváme ohýbání. Polohu
tyčinky měníme - vodorovná, šikmo vzhůru do plamene, kolmo dolů.
|
|
Snahou je dosáhnout toho, aby se na konci tvořila kulička (tyčinka se ztlušťovala),
ne aby se zeslabovala tendencí k odkápnutí. Při teplotě, která je vhodná pro spojování
nebo napojování na výrobek, září již nejen plamen, ale přímo sklovina rudým žárem.
|
|