Head2.gif, 23 kB

Úvod

Novinky

Moje výrobky

Vybavení

Příprava

Operace

Návody

Bezpečnost

Fotografování

Diskuse

Pár slov o mě

Kontakt

Had - návod

Had je poměrně jednoduchý výrobek. Vzhledem k jeho tvaru se snadno obejdeme bez přichycování na pracovní tyčinku. Jde vlastně o zohýbanou tyčinku.

TN_Had1.jpg, 1 kB Začínáme tavením tyčinky. Tavit budeme tentokrát nejen koneček tyčinky, ale i část před koncem,
TN_Had2.jpg, 1 kB protože z ní potřebujeme vytáhnout tenkou tyčinku.
TN_Had3.jpg, 1 kB Potřebujeme průměr asi tak 3 mm a délku alespoň 6-7 cm.
TN_Had4.jpg, 1 kB Špičku, která nese stopy po kleštích, vyrovnáme ohřátím,
TN_Had5.jpg, 1 kB vytvarujeme malou kuličku,
TN_Had6.jpg, 1 kB a tu kleštěmi smáčknutím shora-zdola i zleva-zprava vytvarujeme
TN_Had7.jpg, 1 kB do tvaru hadí hlavy.
TN_Had8.jpg, 1 kB Hlavu ohneme nahřátím v plameni bez otáčení výrobkem.
TN_Had9.jpg, 1 kB Pak začínáme tvarovat tělo. Ohýbáme s využitím gravitace. Začneme tyčinku nahřívat kousek za hlavičkou.
TN_Had10.jpg, 1 kB Tyčinka se ohne vlastní vahou.
TN_Had11.jpg, 1 kB To byl první ohyb těla - zdvižená hlavička.
TN_Had12.jpg, 1 kB Postupným nahříváním tyčinky v pravidelných rozestupech
TN_Had13.jpg, 1 kB tvarujeme klikaté tělo.
TN_Had14.jpg, 1 kB Na konci výrobek oddělíme s vytažením malé špičky.
TN_Had15.jpg, 1 kB kterou na konci zarovnáme
TN_Had16.jpg, 1 kB Tělo můžeme celé prohřát a pak na pomocné podložce vyrovnat,
TN_Had17.jpg, 1 kB aby leželo pěkně na zemi.
TN_Had18.jpg, 1 kB Natavíme si špičku červené tyčinky
TN_Had19.jpg, 1 kB a uděláme z ní dvě oči na hlavě.
TN_Had20.jpg, 1 kB Nejtěžší operací je výroba rozeklaného jazýčku. Napojíme si červenou tyčinku,
TN_Had21.jpg, 1 kB a mimo plamen z ní vytáhneme z ní jemný vlásek.
TN_Had22.jpg, 1 kB Vlásek oddělíme a v polovině zahneme.
TN_Had23.jpg, 1 kB V ohybu vlásku velmi opatrně připojíme druhý vlásek. Pracujeme na krajíčku plamene, neboť vlásky jsou velmi jemné.
TN_Had24.jpg, 1 kB Oba konce vlásků - tedy jazýčku - potom společně zarovnáme.
TN_Had25.jpg, 1 kB Hotový výrobek postupně ochladíme, ale vzhledem k jeho malé tloušťce to není moc kritické.


  © Lubomír Fanta, podzim 2006